Бленд
На початку 20 століття в світовій торгівлі переважав Кава, отриманий з конкретних плантацій, так званий «чистий», тобто не змішаний з ін. сортами. З розвитком торгівлі стали практикувати змішування різних сортів, хоча як і раніше вживали і не змішаний кави з кращих плантацій деяких країн / уточнення: кава з окремих країн майже завжди змішаний постачальниками, але лише з місцевих сортів /.
Немає сумнівів, що можна отримати відмінний кави, змішуючи різні сорти з урахуванням їх кращих характеристик:
- Яскраво-вираженою насиченості одного;
- Кислотності іншого;
- Вишуканого аромату третього і т.д.
Кожен сорт має свої характеристиками, перевагами та змішування дозволяє нейтралізувати до.-л. небажані смакові характеристики, і, навпаки, посилити потрібні.
Змішування - мистецтво складання сортів Кава.
Враховують:
- Смакові й ароматичні особливості;
- фортеця;
- Екстра активність;
Для отримання хорошого кавового напою бажано застосовувати не 1 вид кави, а кавові суміші з 3-4 видів, які за смаковими якостями та ін. Показниками доповнюють один одного, створюючи приємний / бажаний / за смаком і ароматом кавовий напій.
Складання «Блендов»
Продаваний кави призначений для споживачів з різними смаками, не розрахований на якому-небудь конкретного покупця. Часто любителі воліють змішувати «чистий» кави, відповідно до власним досвідом і смаком.
Знання характеристик «чистого» кави дозволить уникнути можливих помилок:
- Змішування сортів з абсолютно протилежними характеристиками, які будуть взаємно нейтралізувати один одного;
- Абсурдно змішувати сорти кави з однаковими характеристиками - це нічого не дасть.
Слід використовувати:
- Сорти, взаємно-доповнюють один одного;
- Сорти кави різного ступеня прожарювання;
- Змішувати компоненти, взяті в рівних пропорціях;
Якщо Ви хочете надати кави бажаний відтінок, слід додати до кавових зерен до 1/3 їх ваги зерен іншого сорту / обсмаження /.