Маленький кавовий словничок
Густина:
- Відчутні відчуття від напою в роті;
- Від рідкої, через легку, середню і повну до маслянистої;
- Щільність - синонім понять: насиченість, консистенція, повнота, екстракція.
Кислинка:
Одна з основних специфічних характеристик оцінки смаку кави. Чи означає:
- Приємну гостроту смаку;
- Підкреслює високу якість напою;
- Свідчить про «чистоту смаку», «свіжості».
Властива, як правило, кава ботанічного виду - Арабіка. (Високогірна).
Гірчинка:
Одна з основних специфічних характеристик смаку кави. Чи означає:
- Сильнішу ступінь обсмаження (особливо характерно для зерен з Бразилії і Індії);
- Наявність робусти (отже, більшу міцність напою.);
- Наявність Арабіки, що виростає на плоскогір'ї і оброблюваної сухим способом (напр .: Деякі сорти Бразильської Арабіки).
МІЦНІСТЬ 1. Аромат + Щільність + Післясмак:
Свідчить про більшу чи меншу насиченості напою рослинним алкалоїдом - кофеїном (тонізуючим засобом);
Аромат:
«Увертюра» до кави. Від латинського «aroma» - «запашний», «приємний запах», «пахощі».
Інтенсивність аромату: - слабка, помірна, яскрава, сильна.
Букет:
Сукупність смаку і аромату.
Стосовно до кави букет - поєднання ароматів, смаків і післясмак.
Післясмак:
Смакові тони, які відчуваються в роті після того, як кава випита. Насичені, щільні напої мають яскраво вираженим смаком.
Баланс (збалансований):
Цей термін дегустатори застосовують до такого кави, (гармонійний) у якого одні смакові характеристики і відтінки не переважають над іншими. «Збалансований» або «гармонійний» кави - результат врівноваженості і єдності його смакових компонентів.
При цьому напій може бути досить складним.
Бленд:
суміш двох або декількох сортів кави. Купажування / змішування / - мистецтво складання фірмових сумішей кави з урахуванням кращих характеристик кожного сорту: смакових і ароматичних особливостей;
Міцність; - щільності (насиченості).
Смак:
- Загальне враження від аромату, кислотності і консистенції (щільності);
- Відчуття мовою, які формують леткі і нелеткі речовини, що впливають на смакові рецептори.